Soubory cookies nám pomáhají poskytovat služby. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.
0

Nově přidané produkty

Žádné produkty

Doručení Doručení zdarma!
DPH 0,00 Kč
Celkem 0,00 Kč

Ceny jsou s DPH

Košík - pokladna

Produkt byl úspěšně přidán do nákupního košíku

Počet
Celkem

0 ks zboží. 1 produkt v košíku.

Celkem za produkty: (s DPH)
Celkem za doručení: (s DPH) Doručení zdarma!
DPH 0,00 Kč
Celkem (s DPH)
Pokračovat v nákupu Objednat

VYBÍRÁME PLYNOVÝ GRIL

VYBÍRÁME PLYNOVÝ GRIL

Publikováno : 2018-02-13 15:16:32
Kategorie : Kuchyň

S příchodem jara začíná homo sapiens na delší dobu vycházet ze svých vytopených příbytků a trávit čas na terasách a zahradách. Občas se mu tam zalíbí až tak, že tam chce trávit většinu dne. A samozřejmě připravit si venku i jídlo. Univerzálnější exteriérový prostředek na vaření a pečení jako multifunkční gril však zatím tento živočišný druh nevynalezl.

Plynové Grily Enders

 

Plyn, elektřina nebo dřevěné uhlí?

Ne, nebudeme spekulovat zda je lepší klasika na uhlí nebo moderní alternativa. Ani z něhož je maso šťavnatější, křupavější nebo nebodaj zdravější. Takové srovnání nebývá fér. A i tak za většinu úspěchu nebo neúspěchu bývá odpovědný grilmistr. Není vhodné zatracovat jednu nebo druhou technologii ohřevu. Každá z nich je vhodná do jiného prostředí a na jinou příležitost. Nebude nás ani zajímat konkurence. Budeme se zabývat vlastnostmi plynových zahradních a kempových grilů, s různými technickými vychytávkami a širokou škálou využití. Občas se ale asi nějakému srovnání s klasikou nevyhneme.

 Calor Mini BBQ

Do kempu, na zahradu nebo na piknik

Zásadní otázkou je, kde se chystáte grilovat. Vláčet na piknik nebo příležitostnou grilovačku v přírodě velké 40 kilovou rárohu asi nebude moc praktické. Nenatrepete ho ani do karavanu. Na takové akce jsou řešením skládací přenosné plynové grily DOMETIC a ENDERS. Sbalené zabírají velmi málo místa a velmi snadno se přenášejí. Po rozložení z nich dostanete plnohodnotný gril. A dokonce i více! Postavíte něj klidně i pánev nebo hrnec s jídlem a uvaříte co jen víte. Absolutní ultra přenosnou specialitkou na piknik je kartušový Mini-BBQ od Caloru, který se perfektně uplatní i na malém sídlištním balkónku. Na zahradě nebo terase, kde máte dostatek místa a gril má své oblíbené stanovisko, vám už ale nic nebrání používat moderní plynový gril s širokou škálou doplňkových funkcí a pokročilých technologií.

Plynové Grily Enders 

Místo na grilování

Kam ho dáme? Častá otázka majitelů nového grilu. Zde je pár postřehů z praxe: Je dobré mít gril pod střechou. Pokud začne najednou pršet, v klídku si grilujete dále. I přes výrazně nižší kouřivosti jako u klasiky musí být místo větrané. Je ale fajn, pokud máte ze dvou stran vytvořeny dostatečné závětří. Nadávejte ho ani blízko ani daleko od stolu. Rodina a hosté se rádi dívají jak pro ně speciality připravujete a vy jako grilmistr zas chcete být s nimi v kontaktu. I samotné servírování jídla bude jednodušší. V těsné blízkosti stolu jim však půjdete po čase na nervy. Teplo, prskání, občas kouř a bouchání s grilovacím nářadím není to, za čím vaši hosté přišli. Posuňte gril od stolu na cca 3-5 metrů, aby si každý mohl pohodlně sednout a dalo se chodit dokola. Ideální je myslet na gril již při plánování terasy.

 Plynové Grily Enders

Velikost grilu

Zde obecně platí, čím větší plocha grilu, tím více tam naložíte. Kromě velikosti je důležitý i počet grilovacích desek / roštů a aby se dala každá z nich nezávisle regulovat. Maso, ryby, sýr, zelenina ... každá ze surovin potřebuje k přípravě svůj čas a teplotu. A hotové musí byt odrazu. Při nedostatku roštů budete muset nechat některou část jídla odpočívat a před servírováním zase přihřát. Takový postup jídlo více vysušuje. I když jste tedy například jen dva, gril s třemi grilovacími okruhy pro vás nemusí být vůbec velký. 

Plynové Grily Enders

Horní poklop

Větší kusy masa jako například celé kuře, žebra nebo bavorské koleno potřebují na upečení svůj čas. Teplo se musí dostat až do samého středu ke kostem. Pokud by teplo do masa pronikalo jen zespodu a shora maso chladli, pečení by trvalo velmi dlouhou dobu. A po tolika hodinách by jídlo bylo nechutně suché. Při jídlech z velkých kusů potřebujete dosáhnout podobný efekt jako v troubě. Třeba udržet teplo kolem celého kusu masa. A na to výborně poslouží horní poklop. Takto připravované jídla si zachovají svou chuť a šťavnatost. Integrovaný teploměr, na kterém pravidelně kontrolujete teplotu je samozřejmostí. A kombinace se skleněným průzorem, přes který se o stavu pečení můžete očima přesvědčit i bez nadzvedávání poklopu je neocenitelná.

 Plynové grily Enders - TURBO ZONE

TURBO ZÓNA - STEAK IT EASY!

Příprava steaků je opravdu věda. Kromě správného výběru a původu masa, koření a délky grilování je velmi důležitá teplota při jejich přípravě. Aby zůstaly šťavnaté, plné své typické vůně a chuti, potřebují na krátkou dobu do ruda rozpálený gril. Na běžném plynovém grilu ale dosáhnout teploty blížící se k 400 ° C není možné. Proto profíci na přípravu steaků používaly výhradně dočervena rozehřáté klasické grily na dřevěné uhlí. Plynové grily ENDERS však přišli s revoluční vlastností - TURBO ZÓNA. Plynule regulovatelná žhavá zóna grilu s teplotou jako rozpálené uhlíky. Umožní jim zachovat si to, co je pro steaky příznačné.

 Grily Enders

Další užitečné funkce

Zajímavostí větších zahradních grilů ENDERS je hořák integrovaný v boční odkládací ploše. Opravdu praktická věc. Na tomto plynovém samostatně regulovatelném hořáku uvaříte v běžném hrnci jakoukoliv přílohu. Také ideální věc na přihřívání omáček nebo přípravu jídel, které nemohou na gril. Boční odkládací plochy jsou i přes sklápateľnosti dostatečně stabilní. Mají integrované háčky na grilovací nářadí. V skříňkách pod grilem je obvykle pár poliček a místo pro 5kg propanovou láhev. Na pohodlné přesouvání grilu na jiná místa slouží transportní kolečka. Jako volitelné příslušenství si ještě můžete přikoupit elektrický otočný rožeň, kameninovou podložku na pečení pizzy nebo zakrývací plachtu na ochranu grilu před počasím.

 Plynové Grily Enders SIMPLE CLEAN

Čištění plynového grilu

Pořádně vyčistit gril po předešlé grilování je nezávidenia hodná činnost. Duplo, když je to tam řádně připečené a mastné. Ne jednou si řeknete: "Kašlu na to, hodím to do trouby". Gril je nejlépe čistit chvíli po grilování, kdy je ještě mírně teplý. Tehdy to jde docela dobře. Je to však ze společenského hlediska nevhodná doba. Všichni jste příjemně najedení a zábava je v plném proudu. ENDERS nezaváhal a přišel s revoluční myšlenkou - SIMPLE CLEAN - jak dát ty nejvíce zababrané části grilu do myčky. Kryty nad plamenem a tukové zásobníky jednoduše vytáhnete a spolu i s roštem vložíte do myčky. Všechny tyto odnímatelné části mají hladký povrch. Čištění je tedy opravdu jednodušší.

 Dometic Grill Classic 1

Kempingové grily

Skládací plynové grily DOMETIC oblibě hlavně kempistů a karavanisti. Ve většině kempů je grilování na dřevě nebo dřevěném uhlí zakázáno. Je to pochopitelné: pozemek pro karavan má kolem 100m2 a bývají nasekané těsně vedle sebe. Už jen kdyby každý druhý začal kouřit a dělat si ohniště, nedalo by se tam dýchat. Plynové grily hoří bez kouře. Pokud něco někomu neprihorel, po kempu se šíří pouze vůně grilovaných specialitek. Kromě grilování zvládnou i vaření v hrncích. Při chladnějším počasí slouží jako malé exteriérové ohřívače, které vám prodlouží pobyt před karavanem. Podobné funkce a využití má i model URBAN od Enders. A že nemáte karavan ... nevadí. Zkoušeli jste už grilovat na balkoně?

Sdílet tento obsah

Přidat komentář

 (s http://)

Čekejte prosím ...